Správné vybudování barového pultu v kombinací s vhodnou volbou barových židlí není nic lehkého!

15. January 2021
Správné vybudování barového pultu v kombinací s vhodnou volbou barových židlí není nic lehkého!
Vaši zákazníci dozajista ocení, pokud Váš bar bude disponovat umně zkombinovaným pultem a židlemi.
Spektrum užití barových pultů je poměrně široké – a každá jednotlivá situace si žádá trochu odlišný design pultu a jiný typ barových židlí. Jak tedy vytvořit ideálně vhodný barový pult a jaké židle vybrat?

Zbudování barového pultu a výběr barových židlí

Spektrum užití barových pultů je poměrně široké – a každá jednotlivá situace si žádá trochu odlišný design pultu a jiný typ barových židlí. Jak tedy vytvořit ideálně vhodný barový pult a jaké židle vybrat?

Barový pult

Barové pulty jsou k dostání i jako prefabrikovaný nábytek. Profesionální barové pulty ale spíše bývají vyráběny na míru konkrétnímu interiéru a konkrétnímu účelu použití (pro koktejlový bar, pro kavárnu, pro bufet…).

Pokud jde o vybudování obyčejného domácího baru, bude stačit nějaká jednoduše řešená konstrukce pultu. Profesionální barové pulty však je nutné koncipovat sofistikovaněji. Profesionální barové pulty se skládají 3 základních částí:
  • Konzumační deska
  • Pracovní deska
  • Úložné prostory
Konzumační deska je nejvrchnější částí barového pultu, slouží pro servírování hostům. Výška desky se běžně pohybuje v rozmezí 100 až 115 centimetrů. Není to ale dogma, lze narazit i na barové pulty, které jsou vyšší i nižší. Je doporučováno, aby konzumační deska přesahovala stěnu pultu u židlí zhruba o 22 centimetrů – kvůli vytvoření prostoru pro nohy hostů. Konzumační deska by se měla nacházet cca 20-35 centimetrů nad sedačkou barové židle.

Pracovní deska slouží barmanům. Pracovní deska musí být dostatečně velká, nerezová a omyvatelná. A měla by být osazena přívodem elektřiny a vody (teplé i studené). Také by bylo dobré, aby pracovní deska obsahovala integrované provozní úložné prostory pro lahve, sklenice, pracovní pomůcky a suroviny + chlazené prostory na led. Na pracovní desku patří i další barmanské přístroje (např.: lis na ovoce, mixér, kávovar…). A zároveň musí barmanovi zbýt dostatek volného prostoru pro práci.

Úložné prostory se většinou nalézají ve spodní části pultu a ve vitrínách na zdi za barovým pultem. Část z těchto úložných prostor by měla být chlazená.

Konstrukce pultů a použité materiály

Barové pulty bývají nejčastěji zbudovány na těchto typech konstrukcí: Zděná konstrukce, kovová konstrukce, dřevěná konstrukce.

Na plášť barového pultu lze použít celou řadu materiálů. Namátkou jmenujme nejčastěji užívané:  Dřevo, lamino, dýha, umělý kámen, kámen, sklo, kov, atd. Všechny tyto materiály možno navzájem kombinovat.

Z hlediska estetiky je asi nejdůležitější konzumační deska. I zde je možné vybírat z mnoha typů materiálů. Důležité je, aby barová deska byla kvalitní, odolná a lehce omyvatelná. Stálicí mezi materiály používanými na barové konzumační desky je pravé dřevo (masiv). Dřevotřískové desky s povrchem imitujícím dřevo jsou ovšem obecně praktičtějším řešením. Máme na mysli například lamina, ale existují i jiné alternativy umělých imitací dřeva. Populární jsou teď také desky z materiálů, které imitují kámen.

Barové židle

Výběr barových židlí je pestrý. K dostání jsou různé typy židlí z několika druhů materiálů (chrom, nerez, plast, dřevo…) a jejich kombinací: Židle stojící na čtyřech nohách i na jedné noze, židle teleskopické i s fixní výškou, židle čalouněné i nečalouněné, židle s opěrkou na záda i bez opěrky… (mnohé židle jsou nabízeny i v několika barevných provedeních).

Jak na výběr barových židlí?

Barové židle nejen že musí odpovídat výšce barového pultu (viz výše), ale musí i esteticky ladit s pultem a se zbytkem interiéru. A rozhodně by u barové židle neměla chybět opěrka na nohy – a pokud není na židlích, taky by opěrkou na nohy měl být opatřen samotný barový pult.

K barovým pultům, kde se předpokládá delší sezení, raději volme pohodlné čalouněné barové židle. U barových pultů, kde budou hosté sedět jen krátce, volme barové židle zase spíše s ohledem na praktičnost (omyvatelnost a odolnost).

A ještě jedna důležitá rada: barové židle nesmí být příliš blízko sebe, aby hosté měli dostatek prostoru na nasednutí/sesednutí.